Download hier gratis fietsroutes voor uw Garmin GPS !

Fietsroutes- Links - Contact

 

 

De Lus van het Zwarte Goud - Oost

 

                                     gpx file 

        

De oostelijke route sluit aan op de vorige en strekt zich uit van het centrum van de provincie Limburg tot aan de Nederlandse grens; namelijk van Zwartberg naar Eisden. De afstand bedraagt ongeveer 46 kilometer.

De mijnkathedraal van Zwartberg (1939).

Vertrekpunt: De Lus van het Zwarte Goud slingert zich als een acht-vormige lus door de provincie. De kruising valt aan de kerk van Zwartberg. Ideaal om hier te vertrekken op de parking. Om het oostelijk deel aan te vatten verlaten we de parkeerplaats aan de kerk en rijden naar rechts op de Torenlaan. Vlak naast de kerk zien we de Albertusschool. We slaan, voorbij de school, rechts de Lucien Londotstaart in en rijden in de richting van het voetbalstadion.

 

Fenix-stadion K.R.C. Genk

André Dumont was de ontdekker van het Kempisch steenkoolbekken. Zijn naam werd dan ook veelvuldig gegeven aan inrichtingen of gebouwen. Zo werd o.a. zijn naam gegeven aan het voetbalstadion van Waterschei. Elke koolmijn had zijn eigen voetbalploeg met stadion. K.R.C. Genk ontstond in 1988 na de fusie van Thor Waterschei en FC Winterslag.

Ook de koolmijn van Waterschei werd naar André Dumont genoemd. Namelijk "Charbonnage André Dumont". De maximale tewerkstelling bedroeg 6.834 mijnwerkers in 1949. De productie werd hier stilgelegd in 1987, als tweede, na Zwartberg.

 

 

 

Oud station te Asch (1878).

 

Op 3 maart 1873 werd de spoorlijn van Hasselt naar Maaseik, via As en Genk, ingereden. Tussen 1921 en 1926 kreeg As de status van beginstation van de kolentreinen. Vanf de jaren 60 nam het reizigersverkeer vanuit station As af en het goederenverkeer daalde. De spoorlijn naar Maaseik werd in 1988 opgebroken en later ingericht tot fiets- en wandelpad. Sinds 1999 huurt de vzw Kolenspoor de lijn en hebben hier hun thuisbasis voor de uitbating van de toeristische spoorlijn Waterschei-As-Eisden.

 

Retro-trein-station te As, anno 2004.

 

 

Koolmijn Eisden.

Eisden kon als derde mijn, na Winterslag en Beringen, in 1923 de kolenproductie starten. De Eisdense mijncité is een levend monument geworden. Het is een aaneenschakeling van architecturale en kunstzinnige getuigenissen. Het museum van de mijnwerkerswoning met volledig ingericht interieur is zeker een bezoek waard.

 

 

Moskee te Maasmechelen.

 

 

Als vijfde mijn kon in Zwartberg met de kolenproductie gestart worden in 1926. Zwartberg kwam een eerste maal tragisch in het nieuws in november 1952 toen bij een grauwvuurontploffing 23 mijnwerkers om het leven kwamen. In het kader van de opgelegde saneringen in de Europese steenkoolsector werd in 1966 ook de mijn van Zwartberg gesloten. Bij de verweeracties van de mijnwerkers werden 9 mensen door rijkswachtkogels getroffen, met als tragische balans: 2 doden en 2 zwaar gewonden.