Download hier gratis fietsroutes voor uw Garmin GPS !

Fietsroutes- Links - Contact

 

Route: Amboise - Mont près Chambord.

 

 

Château Royal d'Amboise.

 

Amboise scoorde heel hoog in de gunst van de koningen. Lodewijk XI koos voor Amboise als zijn residentie. Karel VII werd hier geboren en blies hier ook zijn laatste adem uit. Zowel Lodewijk XII als Frans I verbleven dikwijls in de stad. In Amboise beviel het de Franse koningen lange tijd veel beter dan in Parijs. Het grootste genie van de stad kwam uit Italië. Frans I engageerde Leonardo da Vinci, die zich in 1516 in een herenhuis aan de rand van de stad vestigde. In zijn bagage bracht hij de Mona Lisa mee.

 

 

Kasteel Clos Lucé.

 

Tot zijn dood in 1519 woonde Leonardo da Vinci drie jaar in een herenhuis boven de stad. Op uitnodiging van Frans I vestigt Leonardo zich in 1516 op het kasteel "Clos Lucé". Via de rue Victor Hugo kan je een bezoek brengen aan dit herenhuis, gelegen in een mooi park. Er is een museum in ondergebracht over zijn leven en werken. Hier staan ook 40 modellen van zijn uitvindingen opgesteld, gebouwd door IBM aan de hand van zijn schetsen en tekeningen. Uitvindingen op het gebied van krijgskunde, scheepsbouw, hydraulica, mechanica, vliegtuigbouw, enz..

 

 

Sint-Hubertuskapel, begraafplaats van da Vinci.

 

 

Château de Chaumont-sur-Loire.

 

 

Langs de Pont Gabriel (1724) rijden we Blois binnen.

 

 

Blois, trap in de Rue Denis Pappin.

 

 

Het allesoverheersende kastelencomplex van Blois maakt duidelijk dat vanuit de "Cité des Rois" in de 15° en 16° eeuw in Frankrijk de toon aangegeven werd.

 

 

 

Rond eenzelfde binnenkoer verenigt het kasteel van Blois vier vleugels uit vier verschillende eeuwen en in vier verschillende stijlen.

 

Vleugel Lodewijk XII (1498-1503) Flamboyante Gothiek.

 

 

Vleugel Frans I (1515-1524). Renaissance.

 

 

Vleugel Gaston d'Orleans (1635-1638). Classicisme.


13-07-04