ROUTES | GPS | LINKS | CONTACT |

gpsbiketracks.be

route informatie

 

 

 
    Van Veldeke en Ambiorix. 
      
   
   Lusvormige fietstocht door glooiend Haspengouw 
   Tussen Hasselt en Tongeren.

  ca 400 hoogtemeters. 
   Afstand 63 km.
 
   Deze route is niet bewegwijzerd.
Download de gpx-file op je gps of smartphone.

 


meteo

 


 

 

 
gpx

 

De ideale startplaatsen voor deze fietslus zijn natuurlijk Hasselt of Tongeren.

Bij vertrek in Hasselt, aan het Dusartplein, volgen we noordwaarts de Groene Boulevard en passeren we de Oude Gevangenis, die werd omgetoverd tot Universiteitsgebouw. Verder langs het oude Gasthuis en het impossante winkel- en woonproject 'Quartier Bleu' aan het havenkwartier. Nog ongeveer 400m verderop zien we links bij de Dorpstraat het pleintje met het standbeeld van Heynric van Veldeke. Hij is de oudste bij naam gekende nederlandstalige dichter en werd in de omgeving van Hasselt geboren omstreeks 1128, het beeld werd 800 jaar later ingehuldigd.

Van hieruit maken we een fietstocht naar een andere beroemde Limburger, namelijk Ambiorix, leider van de stam der Eburonen in de eerste eeuw VC. Zijn standbeeld staat op de markt van de oudste stad van het land, en dat is Tongeren. Caesar schreef onder andere over Ambiorix in zijn verslagen van de veldslagen: 'De Belgae zijn de dappersten aller Galliërs'.

In 2005 werd Ambiorix als een van de 111 genomineerden voor 'De Grootste Belg' door Vlaanderen verkozen op de vierde plaats.

 

van veldeke

 

 

Ambiorix

 

 

profiel