ROUTES | GPS | LINKS | CONTACT |

gpsbiketracks.be

route informatie

 

 

 
   Provincie Antwerpen 
  
   Fietslus  'De Trappistenroute van Westmalle'
 
   Afstand: 42 km of ingekort: 30km 
   
   Vlakke, lusvormige fietstocht. Bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.
   Hier en daar over semi-verharde wegen.

     
    

 


meteo

 


 

 

 
gpx

bord

 

Via de Trappistenroute fiets je van de trappistenabdij van Westmalle naar het trappistinnenklooster van Brecht. De wereldberoemde Westmalse dubbel en tripel worden nog steeds in de trappistenabdij van Westmalle gebrouwen. Drink onderweg een smakelijke Trappist om energie op te doen voor je verdere fietstocht. Gezondheid!

 

Vertrekpunt: Café Trappisten. Antwerpse steenweg, 487. Westmalle 2390.

pad

 

abdij

 

De trappistenabdij, gesticht in 1794 en gebouwd door uitgeweken Franse monniken, koestert een waardevolle bibliotheek, oude handschriften en schilderijen. De monniken bidden, studeren en werken er in broederlijke samenleving en ingetogen rust. Daarom kun je de abdij en de brouwerij niet bezoeken. Aan de dreef van de abdij starten het Trappistenpad (8 km) en de Trappistenroute (42 km). Nadien geniet je bij een glas trappist van trappistenkaas of trappistenkaaskroketten in café Trappisten.

brouwzaal

Helaas is de trappistenbrouwerij van Westmalle niet toegankelijk voor bezoekers. De brouwerij bevindt zich namelijk volledig binnen de muren van de abdij, waar rust en optimale arbeidsomstandigheden essentieel zijn voor het leven van de monniken.

 

brecht

De spreuk ‘Ora et labora’ (bid en werk)  kenmerkt het Benedictijnse leven.

Centraal in de Brechtse Heide ligt de neoromaanse abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth. Sinds enkele decennia vervaardigen de zusters trappistinnen er op ambachtelijke wijze zeepproducten. In de kleine abdijwinkel koop je natuurlijke zepen, badschuim en vloerzeep met de toepasselijke naam Trapp. Een bezoek aan de onthaalruimte is prima te combineren met een wandeling langs het Trappistinnenpad (17 km), dat de mooiste hoekjes van de Brechtse Heide verbindt.

 

Renesse

 

Domein de Renesse is een Engels landschapspark (27 ha) met kasteel, aangelegd omstreeks 1830. Ontdek er o.a. talrijke exotische bomen op één van de bewegwijzerde wandelpaden. Kinderen leren er meer over het leven van Gravin Anemoontje en ravotten nadien in de speeltuin van het Koetshuis. Het kasteel van de graven de Renesse vormt een opvallende blikvanger in het hart van Oostmalle. Het kasteel, waarvan de vroegste sporen dateren uit de 15de eeuw, kende een woelige geschiedenis.

binnenhof

Wandelaars, fietsers en dagjestoeristen kunnen elke zondag en maandag voor een drankje terecht in de Ridderzaal van het kasteel of bij mooi weer op het zonnige terras.Kom genieten van het kasteel in een prachtige natuurlijke omgeving.Elke zondag en maandag van 13 tot 18 uur (in de winter op maandag tot 17 uur)

boom

 

Inkorting naar 30 km.

Na de abdij van Westmalle slaan we aan knooppunt 50 van het fietsroutenetwerk rechtsaf in de richting van knooppunt 66. We passeren onderweg het kasteelpark van Westmalle. Aan 66 vervolgen we weer rechtsaf naar Oostmalle en het kasteel de Renesse.

inkorting