ROUTES | GPS | LINKS | CONTACT |

gpsbiketracks.be

route informatie

     

 

 

  
   Haspengouw voor klimmers.
        
  afstand   66 km 
  reliëf    heuvelachtig          600 hoogtemeters
  hoogte  tussen 30 meter en 125 meter       graad 2-3
  niet bewegwijzerd, meestal over rustige wegen en verkavelingswegen.

 

 

 

 


gpx 

 
 

 

 

 

Deze lusvormige fietsroute van ongeveer 66 kilometers start in Alken, bij Hasselt. Ten noorden van de Limburgse 'hoofdstad van de smaak' ligt de Kempen met zijn zandgrond en dennebossen. Aan de zuidzijde, die we hier doorkruisen, vinden we Haspengouw met zware leemgrond en de uitgelezen streek voor de fruitteelt. Het gebied is stilaan uitgegroeid tot de boomgaard van Vlaanderen. We doorkruisen hoog- en laagstam boomgaarden met appels, peren, kersen en pruimen, en ook grote, uitgestrekte velden met aardbeien. Meer en meer stijgen ook de aanplantingen van bessen zoals frambozen, braambessen, blauwbessen en stekelbessen. Al deze fruitbomen en struiken gaan in hun specifieke eigen periode bloeien en vruchten dragen. Het zicht van de kleurenpracht vanop de hellingen en de bedrijvigheid in alle seizoenen maakt van Haspengouw een uitzonderlijk mooi fietsgebied. De ganse streek is daarenboven toegankelijk via rustige, verharde fietspaden en verkavelingswegen.

Hasselt ligt op een hoogte van ongeveer 35 meter. Wanneer we zuidwaarts rijden in de richting van Borgloon en Tongeren stijgen we langzaam naar 100 meter. Verder zijn de hellingen veelvuldiger maar blijven beneden de 130 meter. In het mooie golvende gebied tussen Borgloon, Sint-Truiden en Rukkelingen-Loon in het zuidwesten werd de succesvolle tv-serie Katarakt gedraaid.

Haspengouw eindigt echter niet aan de Limburgse grens of de taalgrens. Aan de Franstalige zijde in de provincie Luik, waar we onze lus rond de gemeente Oreye doortrekken verandert de naam in Hesbaye. Het gaat steeds op en neer, van plateau naar plateau, met klimmen en afdalen.

Deze route is niet bewegwijzerd, en kan best met GPS gereden worden. Zonder GPS is het belangrijk de rit goed voor te bereiden op een kaart met fietspaden. De tocht is gebaseerd op een van de jaarlijkse sterritten van de fietsclub van de brouwerij van Alken. Deze wordt elk jaar in de lente georganiseerd en trekt circa 1500 enthousiaste wielertoeristen.

We vertrekken in het centrum van Alken. Langs Zepperen komen we in Tereiken en Rijkel, waar we de steenweg tussen Sint-Truiden en Borgloon kruisen. Dan via Groot- en Klein-Gelmen naar Gelinden en Mechelen-Bovelingen. In Rukkelingen-Loon hebben we het meest zuidelijke punt bereikt en gaat het oostwaarts naar Batsheers en Opheers. Dan steken we de taalgrens en de Chaussée Romaine over naar Bergilers. Via Grand-Ville rijden we rond Oreye naar Thys en Otrange. De Hesbeinsstraat brengt ons naar Lauw en zo zijn we weer in Limburg. In de Lauwstraat kiezen we richting Noord en kruisen weer de Romeinse Kassei. Enkele schilderachtige kerkdorpen volgen; Vechmaal, Widooie, Haren en Jesseren. Hier nemen we aan het oude stationnetje het fietspad links naar Gors-Opleeuw. Vandaar naar Kerniel, Vrolingen en in Wellen weer naar Alken.

 

2 kapellen

Aan de twee kapelletjes hebben we het verste punt bereikt.

 

Durondeau peer, heerlijk.

 

Trouwers met gevolg reizen met de paardenspan.