ROUTES | GPS | LINKS | CONTACT |

gpsbiketracks.be

route informatie

 

 

 
      De Bokkerijders achterna. 
  
  
 
     Afstand: 26 km 
  
     Vlakke, lusvormige fietstocht, met een helling.
  
   

 


meteo

 


 

 

 donwloaden als gpx download de gpx-file voor GPS

 

 

 

 

Sinds 1734 opereerden er in het huidige Nederlands Limburg georganisserde dievenbenden, die in de volksmond "Bokkenrijders" genoemd werden. Volgens het volksgeloof verplaatsten de leden zich door de lucht, gezeten op een bok, het symbool van de duivel.

Vanaf 1773 doken er ook bendes op in Haspengouw. Ook in Wellen was een bende actief, die zichzelf "Bokkenrijders" noemden, waarschijnlijk om indruk te maken. In de periode van 1773 tot 1776 maakten ze de streek onveilig met overvallen en brandstichting. Uiteindelijk werd door vervolging een einde gsteld aan de praktijken van de bendes. In het proces van Haspengouw werden de 36 aangehouden Bokkenrijders veroordeeld en terechtgesteld.

Elk jaar zetten de Landelijk Gilden een dorp in de kijker. Voor Limburg was dat Wellen in 2005. De gemeente maakte van de gelegenheid ook gebruik om de fietsroute officieel in te rijden op 24 april. Deze fietsroute brengt u langs de plaatsen die herinneren aan de legende van de Bokkenrijders en langs een aantal bezienswaardigheden in de gemeente.

Startplaats : Sporthal 'De Bloken', in de Blokenstraat kort aan het centrum van Wellen . De rit vertrekt aan de achterzijde van de kerk, we rijden we links af in de Bloemenstraat.

 

 

 

De helling naar Oetersloven.

 

De Canadawinning ligt op het hoogste punt van Wellen.

 

 

Kapel van Oetersloven. De huidige barokke kapel dateert van de 17° eeuw en is opgedragen aan O.L.V. van Zeven Smarten. De Bokkenrijders maakten gebruik van afpersingstechnieken, onder andere door het leggen van brandbrieven bij geviseerde slachtoffers. De meest beruchte brandbrief was deze van Jan van Muysen, een klompenmaker uit Wellen. Op 2 januari 1774 eiste hij van Jan Wouters uit Ulbeek een jaarloon, anders zou zijn hoeve in brand gestoken worden. Het geld moest in een kuil nabij de kapel worden neergelegd. Jan Wouters ging naar de plaats van afspraak en herkende Jan van Muysen. Vanaf dan werd van Muysen verdachte nummer 1. Hij werd op 1 april 1774 aangehouden en op 16 juni in de Bonderkuil met een bijl onthoofd.

 

Kasteel van Rullingen.

 

Eén bokkerijder hangt er nog steeds in de lucht.