ROUTES | GPS | LINKS | CONTACT |

gpsbiketracks.be

route informatie

     

 

 

 Bloesemfietslus Sint-Truiden.   
          
  afstand   35 km
  relief     licht heuvelachtig   253 hoogtemeters    graad 1- 2

  hoogte   tussen  45m en 105m. 
  bewegwijzering    fietsen langs de knooppunten van het netwerk

 


 

 

 

 

gpx file


 
 


Deze Haspengouwse fietslus tussen Sint-Truiden, Gingelom en Borlo vertrekt natuurlijk in de fruitstad en we volgen de blauwe borden van het Limburgs fietsroutenetwerk. Gratis lang parkeren kan te Sint-Truiden aan het Speelhof op de Veemarkt of aan het station.

De geschiedenis van de stad is nauw verbonden met de Frankische edelman Trudo, zoon van Wicbolde, graaf van Hesbania (Haspengouw). Omstreeks 650 trok de jonge Trudo naar Metz voor zijn priesteropleiding. Bij zijn terugkomst in zijn geboortestreek bouwde hij een kerk en schaarde een gemeenschap van geestelijken rond zich. Na zijn dood in 693 en heiligverklaring groeide de abdij uit tot een welvarend bedevaartsoord. Vandaag is Sint-Truiden vooral bekend als cultuurstad en centrum van de fruitstreek. De stad is met 196 beschermde monumenten de grootste monumentenstad van Limburg

knooppunten

We vertrekken aan knooppunt 135. Op de volgende foto staat het eerste bord afgebeeld. Dit is vlak onder de abdijtoren van het voormalige seminarie, in het centrum van de stad. Voor een mooi uitzicht over de stad en de streek is een bezoek van de toren een aanrader. Om de hoek ligt het stadhuis op de grote markt. We steken de markt over en nemen richting 188 naar Wilderen. Tijdens de tocht ten zuiden van sint-Truiden fietsen we langs de dorpen: Wilderen, Velm, Gingelom, Niel-bij-Sint-Truiden, Borlo, Buvingen, Muizen, Kerkom en Bevingen. De rustige fietspaden lopen door het glooiend Haspengouw, met zijn holle wegen, mooie vergezichten en veelvuldige fruitpantages. Naast de laagstamaanplantingen zijn de oude hoogstam boomgaarden van kersen, appels en peren hier nog niet allemaal verloren gegaan.

Tussen de knooppunten 186 en 359 vinden we, in volle bloesemperiode, de Bloesembar (in de Jufferstraat te Velm).

Inkorting: De rit kan gehalveerd worden. We rijden dan van nummer 186 in Velm richting 185 in Bevingen. Dit fietspad loopt over de Romeinse Kassei. De oude heirbaan die de Romeinen aanlegden tussen Maastricht en Tienen. Wil je de bloesembar-fruitlounge niet missen, rij dan in Velm 2 kilometer richting 359 en keer daarna terug naar knooppunt 186.

.

.

Duidelijke en perfecte bewegwijzing.

 

De abdijtoren biedt een zeer mooi uitzicht over Haspengouw.

 

We verlaten Sint-Truiden langs de Volmolenweg, richting Wilderen.

 

 

bloesembar

Tussen knooppunten 186 en 359 te Velm kon je weer verpozen in de Bloesem - fruitlounge.

De Bloesembar is geopend in de bloesemperiode.

Kasteel van Gingelom. Hier woonde Baron Erasme Louis Surlet de Chokier.

Bij de onafhankelijkheid van België vervulde hij de functie van eerste Regent tot 21 juli 1831, de dag waarop Leopold I
aangesteld werd als eerste Koning der Belgen.

 

Kerselaars in volle bloei.

 

Abdijhoeve 'Tienbonder' te Muizen.

 

 

20230118